Gordel van Geweld

Gordel van geweld, non-fictie, beschrijft het leven van een militair gezin in de laatste fase van het koloniale Nederlands-Indië (1932-1950). Het indringende familieverhaal laat het publiek kennis maken met een verzwegen hoofdstuk uit onze geschiedenis.

Recensies

Hieronder een overzicht van de besprekingen van Gordel van geweld. Ook op de bekende sites, zoals die van Bol en Libris, vind je lezers-recensies.

Reformatorisch Dagblad recenseert Gordel van Geweld samen met de boeken van Freriks en Limpach.

De krant schrijft: Art de Vos bewijst met ”Gordel van geweld. Overleven in Indië” hoe vruchtbaar historisch onderzoek kan zijn. […] Juist door het eenvoudig beschrijven van Navests levensverhaal ontstaat inzicht in keuzes die men maakte, begrip voor de soldaten die buiten hun toedoen in een ”foute” oorlog waren beland terwijl zij slechts hun plicht deden.

Bijdragen tot de taal-, land- en volkenkunde / Journal of the Humanities and Social Sciences of Southeast Asia. Interessant: een Engelstalige recensie van mijn Nederlandstalige boek Gordel van Geweld in een internationaal wetenschappelijk tijdschrift! De recensent verwoordt heel goed de aard en opzet van mijn boek: niet wetenschappelijk, wel narratief.

Hebban.nl schrijft over Gordel van Geweld : De familiegeschiedenis leest als een roman. Art de Vos weet de kracht vast te leggen, waarmee niet alleen onderluitenant Henk, maar zijn hele familie het hoofd biedt aan de ontberingen, de onzekerheid en het gevoel van ontheemd zijn.

Trefpunt Azië bespreekt Gordel van Geweld en vergelijkt het boek met andere recente publicaties. De recensent heeft waardering voor het gegeven dat de dreiging van geweld altijd als een schaduw aanwezig is, zonder dat het bloed van de pagina’s druipt….

De “Leesclub van alles”:

Gordel van geweld

‘Van Enka naar de Oost’ – De Gelderlander

‘Ik mocht alles opschrijven’ – Het Kontakt

Gepeperd Verleden – Indisch4ever

“In de overvloed aan Indische oorlogsverhalen behoort deze goed leesbare kroniek tot de betere en toont hoe uitzonderlijke gebeurtenissen op wereldschaal een gewoon Indisch gezin kunnen ontwortelen.”, Dr. Harry Poeze op bol.com

Jan van Damme: Einde van Indië doet pijn in de Provinciale Zeeuwse Courant

Ook van Jan van Damme: Opeens staat het Indische leed van de familie Navest in een boek

“Gordel van geweld” is tijdens het lezen moeilijk weg te leggen. De uitstekend geschreven familiekroniek geeft veel inzicht in de politieke verhoudingen en koloniale ideeën en idealen van toen. Traces of War

© 2024 Gordel van Geweld

Thema door Anders Norén